Sushi Friends Kraków

O Sushi i podstawowych rodzajach tego japońskiego specjału

Sushi pochodzi z Japonii i stamtąd właśnie przywędrowało na różne kontynenty, w tym także i do Polski, gdzie zyskało ogromną popularność. Nic dziwnego, że coraz więcej restauracji wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów, specjalizując się w przygotowywaniu tej orientalnej potrawy. Jednak słowo sushi to jeszcze za mało, by opisać wszystkie jego rodzaje i odmiany. Warto poznać te najbardziej popularne, by wiedzieć, które wybrać przy najbliższej okazji.

Sushi Kraków - Sushi Friends

Co musisz wiedzieć o sushi?

Sushi to najbardziej popularna potrawa kuchni azjatyckiej. Początkowo jednak ten sposób przygotowywania ryby wiązał się bardziej z jej konserwowaniem, niż spożywaniem. Przygotowane w ten sposób ryby miały bowiem znacznie dłużą przydatność do spożycia. Dziś sushi cieszy się niesłabnącą popularnością niemalże na całym świecie. Nowe restauracje, specjalizujące się w serwowaniu tego charakterystycznego przysmaku, powstają coraz częściej również w Polsce. Przykładem jest krakowski Sushi Friends (https://www.sushifriends.com.pl/), zlokalizowany przy ul. Klonowica 26 na Podgórzu Duchackim. W ofercie restauracji znajdują się wyjątkowe zestawy, składające się nawet z 200 czy 300 rolek sushi, które mogą uświetnić każdą imprezę czy spotkanie rodzinne.

Sushi Friends Kraków

Rodzaje sushi

Warto poznać przynajmniej te najbardziej popularne, by móc wybrać najlepszą dla siebie wersję:

  • sushi nigiri – najprostsze w przygotowaniu, choć wcale nie ubogie w smaku! Ma ono kształt wydłużonej kulki, otoczonej w ryżu. Całość uzupełniają ryby i owoce morza. Sushi podawane jest z wasabi, który nadaje mu charakterystyczny, ostry smak,
  • sushi maki – ten rodzaj sushi kojarzą chyba wszyscy zwolennicy kuchni azjatyckiej. Od poprzedniej wersji odróżnia je otoczka, przyrządzona z alg morskich nori i nadająca potrawie rozpoznawalny wygląd. Sushi maki najczęściej przygotowuje się z warzywami lub owocami morza. Wykorzystuje się do tego specjalną matę, dzięki której możliwe jest nadanie potrawie charakterystycznego kształtu,
  • futomaki – plastry mogą tutaj osiągnąć nawet 6 cm grubości. Niepowtarzalny wygląd nadają im jednak ogórek czy sałata, pełniące w tym przypadku rolę ozdoby,
  • temaki – to prosta wersja, którą uwielbiają wszystkie osoby, przygotowujący sushi samodzielnie. Przygotowanie temaki jest bardzo szybkie. Przypomina ono stożek loda, wypełniony ryżem, rybami i warzywami,
  • uramaki – nieco podobne do sushi maki, choć tutaj rolę obwódki pełni ryż, a warstwa nori umieszczona jest wewnątrz. Często całość obtaczana jest w sezamie, który wzbogaca smak tej wyjątkowej potrawy.

Wymienione rodzaje shusi spotyka się zdecydowanie najczęściej, choć przez szereg lat powstało wiele innych propozycji, cieszących smakiem i kuszących wyglądem. Bogatą ofertę sushi spotkać można m.in. we wspomnianej już restauracji Sushi Friends. W ofercie lokalu znalazł się cały szereg propozycji, które prześledzić można w menu Sushi Friends – spośród tak wielu możliwości z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeden komentarz do “O Sushi i podstawowych rodzajach tego japońskiego specjału

  1. Ja jestem zwolenniczką nigiri — ryż i kawałek świeżej ryby — klasyka sama w sobie. Mój chłopak z kolei lubi futomaki i uromaki z najróżniejszymi składnikami. Z tego względu zamawiamy zawsze zestawy sushi z Sushi Friends – każdy może znaleźć coś dla siebie 🙂

Dodaj komentarz