Sushi pochodzi z Japonii i stamtąd właśnie przywędrowało na różne kontynenty, w tym także i do Polski, gdzie zyskało ogromną popularność. Nic dziwnego, że coraz więcej restauracji wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów, specjalizując się w przygotowywaniu tej orientalnej potrawy. Jednak słowo sushi to jeszcze za mało, by opisać wszystkie jego rodzaje i odmiany. Warto poznać te najbardziej popularne, by wiedzieć, które wybrać przy najbliższej okazji.
Co musisz wiedzieć o sushi?
Sushi to najbardziej popularna potrawa kuchni azjatyckiej. Początkowo jednak ten sposób przygotowywania ryby wiązał się bardziej z jej konserwowaniem, niż spożywaniem. Przygotowane w ten sposób ryby miały bowiem znacznie dłużą przydatność do spożycia. Dziś sushi cieszy się niesłabnącą popularnością niemalże na całym świecie. Nowe restauracje, specjalizujące się w serwowaniu tego charakterystycznego przysmaku, powstają coraz częściej również w Polsce. Przykładem jest krakowski Sushi Friends (https://www.sushifriends.com.pl/), zlokalizowany przy ul. Klonowica 26 na Podgórzu Duchackim. W ofercie restauracji znajdują się wyjątkowe zestawy, składające się nawet z 200 czy 300 rolek sushi, które mogą uświetnić każdą imprezę czy spotkanie rodzinne.
Rodzaje sushi
Warto poznać przynajmniej te najbardziej popularne, by móc wybrać najlepszą dla siebie wersję:
- sushi nigiri – najprostsze w przygotowaniu, choć wcale nie ubogie w smaku! Ma ono kształt wydłużonej kulki, otoczonej w ryżu. Całość uzupełniają ryby i owoce morza. Sushi podawane jest z wasabi, który nadaje mu charakterystyczny, ostry smak,
- sushi maki – ten rodzaj sushi kojarzą chyba wszyscy zwolennicy kuchni azjatyckiej. Od poprzedniej wersji odróżnia je otoczka, przyrządzona z alg morskich nori i nadająca potrawie rozpoznawalny wygląd. Sushi maki najczęściej przygotowuje się z warzywami lub owocami morza. Wykorzystuje się do tego specjalną matę, dzięki której możliwe jest nadanie potrawie charakterystycznego kształtu,
- futomaki – plastry mogą tutaj osiągnąć nawet 6 cm grubości. Niepowtarzalny wygląd nadają im jednak ogórek czy sałata, pełniące w tym przypadku rolę ozdoby,
- temaki – to prosta wersja, którą uwielbiają wszystkie osoby, przygotowujący sushi samodzielnie. Przygotowanie temaki jest bardzo szybkie. Przypomina ono stożek loda, wypełniony ryżem, rybami i warzywami,
- uramaki – nieco podobne do sushi maki, choć tutaj rolę obwódki pełni ryż, a warstwa nori umieszczona jest wewnątrz. Często całość obtaczana jest w sezamie, który wzbogaca smak tej wyjątkowej potrawy.
Wymienione rodzaje shusi spotyka się zdecydowanie najczęściej, choć przez szereg lat powstało wiele innych propozycji, cieszących smakiem i kuszących wyglądem. Bogatą ofertę sushi spotkać można m.in. we wspomnianej już restauracji Sushi Friends. W ofercie lokalu znalazł się cały szereg propozycji, które prześledzić można w menu Sushi Friends – spośród tak wielu możliwości z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Ja jestem zwolenniczką nigiri — ryż i kawałek świeżej ryby — klasyka sama w sobie. Mój chłopak z kolei lubi futomaki i uromaki z najróżniejszymi składnikami. Z tego względu zamawiamy zawsze zestawy sushi z Sushi Friends – każdy może znaleźć coś dla siebie 🙂