Obecnie na rynku działa wielu producentów, którzy oferują taśmy przenośnikowe różniące się pod wieloma względami. Wybór jest bardzo duży, ale też trudny, ponieważ aby zdecydować się na odpowiednią, należy wziąć pod uwagę wiele istotnych czynników takich jak model podnośnika, rodzaj materiału, z którym będzie miała styczność taśma czy warunki pracy. Wybór prawidłowej taśmy wpływa na czas bezawaryjnego działania.
Co wziąć pod uwagę podczas wyboru taśmy?
Istnieje wiele danych, które należy uwzględnić podczas doboru taśmy przenośnikowej. Popełnienie błędu może wiązać się z jej szybkim zniszczeniem a nawet dodatkowymi kosztami związanymi z naprawą całego przenośnika. Choć ofert na rynku jest bardzo dużo, nie należy się tym zniechęcać, tylko powoli przeanalizować wszystkie dane sprzętu oraz towaru, a także zwrócić uwagę na jej jakość. Dzięki dobrze wybranej taśmie transport towarów będzie maksymalnie wydajny i optymalny. Dodatkowo warto pamiętać, że sam zakup taśmy nie gwarantuje jej wiecznego użytkowania. Taśmy przenośnikowe należy systematycznie kontrolować, a w razie zniszczenia zlecić ich naprawę, czy łączenie.
Trwałość
Trwałość jest jednym z najważniejszych czynników, jakie trzeba wziąć pod uwagę podczas wyboru taśmy. Im trwalsza tym lepsza, w przeciwnym razie jej wymiana lub naprawa będzie konieczna po bardzo krótkim czasie, a jeśli ulegnie przerwaniu, cała linia produkcyjna może zostać zatrzymana. Oprócz tego istotne są także cena, gwarancja, pozytywna współpraca z producentem oraz bliskość jego siedziby.
Grubość okładek
Okazuje się, że jeśli taśma jest bardzo gruba, niekoniecznie będzie pracowała długo bez żadnej awarii. Maksymalna różnica pomiędzy okładką nośną a bieżną powinna wynosić maksymalnie 3:1. Odporność gumy na ścieranie jest ważniejsza od jej grubości, jednak wielu dostawców poleca grubsze okładki, niż jest to zalecane, co negatywnie wpływa na prawidłowe działanie sprzętu.
Łączenie taśm
Taśmy produkowane są w odcinkach o określonych wymiarach, które później łączy się w ciąg, którego długość dopasowana jest do preferencji klienta. Odcinki łączy się ze sobą na różne sposoby, które charakteryzują się określoną trwałością. Najbardziej wytrzymała jest metoda wulkanizacji oraz klejenia, ponieważ gwarantują one najdłuższy czas pracy bez awarii.
Struktura
Taśma posiada warstwę bieżną (spodnią), która zazwyczaj ma strukturę tkaniny lub wafla albo jest całkowicie gładka. Warstwa nośna (wierzchnia) natomiast może mieć różnorodne struktury. Wybór w przypadku warstwy bieżnej zazwyczaj ma związek z emisją hałasu, a dobór materiału na stronę nośną wpływa na własności mechaniczne taśmy.
Materiał
Rdzeń zwany cięgnem to element taśmy, który ma wpływ na jej parametry techniczne. Wybór właściwego cięgna decyduje o przydatności taśmy w danym przypadku. Każdy z rodzajów charakteryzuje się odmiennymi właściwościami, między innymi odpornością na działanie wysokich i niskich temperatur i różnych substancji oraz szybkością ścierania.
Układ pracy
Rodzaj układu podparcia taśmy przenośnikowej jest ważnym elementem wyboru. Najczęściej występują układy płaskie, ale obok nich zdarzają się także nieco mniej popularne niecki. Oba wymagają indywidualnego podejścia, podobnie jak sposób pracy taśmy. Zastosowanie takiej, która sprosta wymaganiom każdego z tych parametrów, zagwarantuje długą i efektywną pracę przenośnika.
Warunki specjalne
W tym kryterium potrzebna jest znajomość cech produktu, który będzie miał styczność z taśmą, a ponadto cechy środowiska pracy. Należy uwzględnić, czy wystarczy taśma ogólnego przeznaczenia, czy też będzie ona narażona na działanie wysokich lub niskich temperatur, chemikalia czy ścieranie. W takim wypadku konieczne jest dobranie takiej, która sprosta warunkom panującym w danym środowisku.
Wymagania branży spożywczej
Przemysł spożywczy gwarantuje kolejną falę wyzwań w wyborze taśmy, ponieważ wymaga szczególnego podejścia do produktów żywnościowych. Taka taśma musi sprostać bardzo wysokim kryteriom w kwestii higieny i sterylności. Wykonywane są z białej gumy, dzięki czemu wszelkie zanieczyszczenia są na niej od razu widoczne. Muszą spełniać wymagania co do bezsmakowości i bezzapachowości, wytrzymywać częste mycie strumieniem wody o wysokim ciśnieniu oraz mieć odpowiednie atesty dopuszczające do bezpośredniego kontaktu z żywnością.